Friday, January 18, 2013

permulaan cerita 2013

Assalamualaikum dan selamat sejahtera pembaca seciput cuma (gaya haruslah matang seiring usia.ehem..ehem)

Sudah tahun 2013 dan saya rindukan bebelan saya sendiri di blog.
Saya pernah menanam azam ingin matikan blog dan saya ingin bukukan blog untuk tatapan saya sendiri dalam erti kata syok sendiri.hiks..(gelak haruslah sopan seiring usia k)

Amboi,setiap perkataan semua kena seiring usia ni mcammana??Mcm mana apa..dok rasa koi tua la yang buat apa pon pkiq usia :(

Saya tak ada azam berasaskan tahun.Saya ada azam dan pendirian hidup yang disimpan dalam hati kaca.eh hati kaca lagi?opkoslahh derrr...

Saya amat berharap hati kaca saya masih lagi utuh dan perbuatan saya berlandaskan gerak hati yang benar.

Saya juga mendambakan diri saya sebagai pencetus keriangan ibu bapa, pemadam kegusaran hati mereka dan pembakar semangat kakanda semua.Kita keluarga yang bahagia kan? Saya sayang semua :")

Akhir kata..sampailah penamat update blog sampah ini..wuwuwu

Nota Hati : btw,nak abaq,nie update pakai tab tu..xmenla pkai laptop segedabak weyhh..haha

Friday, September 14, 2012

How I Wish

How I wish dunia bulat ini tiada sengketa

How I wish hati ini tak tercalar lagi
How I wish dapat menempuh semua ujian dariNya dengan tenang
How I wish dapat memajukan diri sentiasa
How I wish menjadi seorang yang sangat rajin dan tabah
How I wish semua orang hadam dan paham kenapa saya bertegas katakan tidak
How I wish tiada lagi duka untuk kami semua
How I wish yang akan datang beragama dan berakhlak
How I wish tiada paksaan dikenakan
How I wish ada orang paham situasi saya
How I wish tiada yang pandang dengan sorotan negatif
How I wish tiada yang mengadili secara melulu
How I wish semua impian saya menjadi kenyataan

Menolak bukan bererti menolak kebaikan
Menerima bukan bererti seikhlas hati
Membenci jauh sekali
Cuma jauh di sudut hati sangat hina diperlakukan sebegini
Jangan mudah mempercayai sedangkan hati saudara sendiri disakiti
Bukan ego jadi sandaran
Tapi cara diperlakukan buat saya hilang kesabaran
Saya juga manusia biasa tidak pernah lari dari kesilapan
Tapi bukan bermaksud semuaa kesilapan saya lakukan
Anda yang rasa diri penuh amal kebajikan
Malulah pada Yang Esa 
Malulah pada Yang Kuasa
Malulah pada Yang Menjadikan
Tiada Dia mengajar hambaNya memperlekehkan
Tiada Dia mengajar kita mengadili sesuka hati
Tiada Dia mengecualikan kita dari ujian


Nota Hati : Tiada sebarang harapan perlu disandarkan kepada manusia.Hanya Dia yang menentukan

Sunday, July 15, 2012

Sebak

apsal entri nie..semua nya nak tajuk negatif kan..suram..sedih..stress...pastu sebak pulakk..
tapi yang nie laen..sebakk positif..jeng...jeng..jeng...
tak adala surprise pon sebab dah umum kat facebook..
poyo gila pi umum kat facebook kan..eksaitedd tau tak..

Alkisahnya macam nie..
Dahulu kala Sang Abah menyuruh Sang Anak menyambung pelajaran
Sang Anak asyik kata nanti dan nanti
bila Sang Abah suruh..Sang Anak baru tergegeh-gegeh survey Universiti mana yang buka pemgambilan master..Sang Anak tergegeh-gegeh terlupa dan terlepas tarikh sehingga mengambil masa 2 tahun
Sang Abah masih lagi bising dan bising dengan Sang Anak yang leka dan alpa gitew...cehh

Tahun 2012 Sang Anak mula berpikir secara serius bahawa dia perlu sambung belajar..perlu!!kawan seangkatan Sang Anak juga ramai yang dah pulang ke gagang Universiti untuk menyambung pelajaran
Nak dijadikan cerita malam itu Sang Anak bukak laman web USM..Sang Anak lihat...pengambilan DIBUKA SEKARANG!!

Sang Anak laju-laju download borang..bergegas ke UKM ambil sign lecturer dan pulang pula bergegas ke USM menghantar borang..lepas hantar borang, maka bergegaslah ke tempat kerja..opkosla..takkan mengulaq pulak kann..

Sang Anak sebulan sekali melihat laman web IPS USM..Sang Anak tengok permohonan dilanjutkan tarikh..maka muramlah Sang Anak memikirkan status permohonannya yang dah berbulan-bulan masih IN REVIEW..muram dan muram mengenangkan apakah nasib Sang Anak.

Sang Anak terlihat di facebook IPS USM mengatakan keputusan 15 Julai..Sang Anak pikir ntah betul ke tidak sebab di laman web tak ada cakap..Sang Anak berbaring pada 15 Julai dan tiba-tiba terpikir akan keputusan permohonannya..Sang Anak cuba membuka laman web tersebut tanpa rasa apa-apa..cuma ada rasa getaran mungkin tidak berjaya..

Terbeliak mata Sang Anak bila melihat...



Sang Anak menjerit terlompat-lompat..erk..spontan okeyh!! berlari mendapatkan Sang Ibu..

Mama!Mama!Mama!

Sang Ibu di bilik menyahut dengan panik..

Awat????Awat??Awat???

Adek dapat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!MASTER...melompat memeluk Sang Ibu seraya sebak menangis (setitik saja ..kira menangis dak?)..sekian.episod sebak..eh..lupa..Sang Anak berlari pulak mendapatkan gagang telefon..telefon Sang Abah..bagi salam.pastu menjerit di telefon ABAH!!!!!!!adek dapat Master!! Sang Abah bersyukur..tetapi sempat Sang Abah marah sebab buat terkejut menjerit2..haha

OK..Baru boleh cakap Sekian..Sekian....Sekiann...Sekiann....Yehuuuuuuuuuu!!!

Nota Hati : Ya Allah..Doaku sampai jugak padaMu..Ku sangat bersyukur Kau telah perkenankannya..Alhamdulillah :)

Wednesday, July 11, 2012

Niat tuu...Niatt



Lawak sangat bila ada kawan saya share dekat FB.Memang seyes lawak..Jari pantas saja menge LIKE that post..

Perempuan Melayu sibuk berpuisi/ berkarya tentang bakal imamku...tukang bayar shopping ku?hahha...tak boleh benti gelak...

Yeala..kemain sekarang nie share bakal imam ku..bakal bla...bla...Tak salah tapi kurang senang tengok kalo yang share tu boleh ke jadi bakal makmum?Kalo share seiring dengan usaha takpa..nie ha..share seiring dengan impian kosong tersengih-sengih palsu...Dik oi..kalo yang sedang belajar baru nak menapak isi borang SPM, PMR...tak payah kot nak berangan..Cer awak berangan dapat semua A dekat slip tu..kan ok..

Erk..ok..post nie bukanlah tujuan mengata orang..tapi nak menegaskan lambakan share yang tidak dihayati sebetul-betulnya...Jangan share sahaja kalo anda tidak berniat untuk mengamalkan dan mengambil iktibar..

Ok caw..Assalamualaikum :)

Nota Hati : Setiap perbuatan perlu seiring dengan niat yang betul.Hindari niat yang terpesong :)

Sunday, July 8, 2012

hari-hari yang Muram

ini adalah mood ceria ASLI okeh??


Emosi amat terganggu sekarang ini
tak dapat nak sembunyikan daripada semua orang
sudah tak pandai nak cover
kemuraman terserlah
maka kemurungan mengambil tempat
memuhasabahkan diri
memujuk hati sendiri

cuba tidur biar mimpi indah jadi ganti walang di hati
tapi masih tak berjaya
bangun sibukkan diri..okla sikit
tapi seminit sekali perasaan sedeh tu datang lagi

tak taw nak gambarkan macammana..
sedeh sangat..rasa terhina pon ada..
Ya Allah... ya, aku mengaku..aku hamba Mu yang masih lemah
aku mengaku..
cukuplah sekali jadi...
aku tak nak teruskan lagi kalo aku terasa hina sekali macam nie
cukuplahh....aku dah rasa abes meter dah nieeee....
klo ada speed trap sah kena saman..
tekan minyak tabah sampai abes..
sebelum minyak abes..baik aku berhenti kat R&R Gurun

ok baii..selamat malam..
esok cuti lagi..yeay!!

Nota Hati : Mama nampak saya kurang ceria? Humm...ketaranyaa..betul-betul dah tak boleh cover emosi nie.

Related Posts with Thumbnails